2–3 h
4–5 port

Ingredienser

  • 600 g oxfile
  • 10 g smör
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2–3 msk olivolja
  • 1 dl basilika
  • 1 dl persilja

Ungsgratinerad fänkål

  • 2 fänkål
  • 1 ekologisk citron
  • Salt
  • Peppar
  • Olivolja
  • Parmesan
  • 100 g sötmandel

Bearnaisesmör

  • 200 g smör
  • 1 dl finhackad schalottenlök
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl färsk finhackad dragon
  • Salt
  • Ev. citronjuice

Potatis

  • 800 g potatis
  • rapsolja
  • Salt
  • Peppar

Oxfilé med gratinerad fänkål och bearnaisesmör

Det här receptet passar att laga med:
Oxfilé

Gör så här:

  1. Vakuumförpacka köttet med lite smör, torkad rosmarin och en skalad och delad vitlöksklyfta. Lägg i sousvide på 55 grader i minst 1,5h men max 3h.
  2. Finhacka basilika, vitlök och persilja och blanda med olivolja. Smaka upp gremolatan med lite salt.
  3. Tillaga sedan köttet i en het stekpanna eller på direkt värme på grillen – nu vill du bara få en fin yta. Servera köttet i bitar toppad med gremolata.

Bearnaisesmör

  1. Låt smöret bli rumstempererat.
  2. Tillsätt den finhackade schalottenlöken, vitvinsvinäger och ca 0,5 dl vatten i en liten kastrull. Låt vätskan få koka in i löken.
  3. När vätskan har kokat in i löken jobbar du in den med en gaffel i smöret tillsammans med den färska dragonen.
  4. Smaka upp med salt och eventuellt lite pressad citronjuice om du önskar mer syra.

Ugnsgratinerad fänkål

  1. Hetta upp en stekpanna med sötmandel i, tillsätt 1 msk salt och 0,5 dl vatten. Låt vattnet koka in i mandeln under omrörning och sen rosta ett par minuter till, så att du ser att mandlarna blir helt vita av saltkristaller. Lägg åt sidan för att svalna.
  2. Sätt ugnen på 225°.
  3. Ansa och kvarta fänkålen.
  4. Riv zest från en citron.
  5. Koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt juicen från citronen.
  6. Koka fänkålsklyftorna i 5 minuter innan du lägger dem i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, citronzest och lite salt och peppar innan du bakar dem i ugnen i 20 minuter.
  7. Servera med riven parmesanost och hackade salta mandlar på.

Potatis

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Blanda potatisen med en skvätt rapsolja och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
  3. Krydda med salt och peppar innan du bakar av dem ca 20 minuter (tid beror på storleken på potatis) eller tills de är mjuka hela vägen igenom.

Fler recept med Oxfilé

  • Oxfilé med pomme duchesse
    4–6 port
    Oxfilé
  • Catarina Königs råbiff deluxe
    2 port som huvudrätt, 4 som förrätt
    Innanlår| Oxfilé| Ryggbiff
  • Oxfilé med parmesanrösti och rödvinssås
    4 port
    Oxfilé
  • Carpaccio på oxfilé
    4 port
    Oxfilé

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA