Oxfilé med gratinerad fänkål och bearnaisesmör
2–3 h
4–5 port
Ingredienser
- 600 g oxfile
- 10 g smör
- 0,5 tsk torkad rosmarin
- 1 vitlöksklyfta
- 2–3 msk olivolja
- 1 dl basilika
- 1 dl persilja
Ungsgratinerad fänkål
- 2 fänkål
- 1 ekologisk citron
- Salt
- Peppar
- Olivolja
- Parmesan
- 100 g sötmandel
Bearnaisesmör
- 200 g smör
- 1 dl finhackad schalottenlök
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 0,5 dl färsk finhackad dragon
- Salt
- Ev. citronjuice
Potatis
- 800 g potatis
- rapsolja
- Salt
- Peppar
Gör så här
- Vakuumförpacka köttet med lite smör, torkad rosmarin och en skalad och delad vitlöksklyfta. Lägg i sousvide på 55 grader i minst 1,5h men max 3h.
- Finhacka basilika, vitlök och persilja och blanda med olivolja. Smaka upp gremolatan med lite salt.
- Tillaga sedan köttet i en het stekpanna eller på direkt värme på grillen – nu vill du bara få en fin yta. Servera köttet i bitar toppad med gremolata.
Bearnaisesmör
- Låt smöret bli rumstempererat.
- Tillsätt den finhackade schalottenlöken, vitvinsvinäger och ca 0,5 dl vatten i en liten kastrull. Låt vätskan få koka in i löken.
- När vätskan har kokat in i löken jobbar du in den med en gaffel i smöret tillsammans med den färska dragonen.
- Smaka upp med salt och eventuellt lite pressad citronjuice om du önskar mer syra.
Ugnsgratinerad fänkål
- Hetta upp en stekpanna med sötmandel i, tillsätt 1 msk salt och 0,5 dl vatten. Låt vattnet koka in i mandeln under omrörning och sen rosta ett par minuter till, så att du ser att mandlarna blir helt vita av saltkristaller. Lägg åt sidan för att svalna.
- Sätt ugnen på 225°.
- Ansa och kvarta fänkålen.
- Riv zest från en citron.
- Koka upp en stor kastrull med vatten och tillsätt juicen från citronen.
- Koka fänkålsklyftorna i 5 minuter innan du lägger dem i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, citronzest och lite salt och peppar innan du bakar dem i ugnen i 20 minuter.
- Servera med riven parmesanost och hackade salta mandlar på.
Potatis
- Sätt ugnen på 225°.
- Blanda potatisen med en skvätt rapsolja och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Krydda med salt och peppar innan du bakar av dem ca 20 minuter (tid beror på storleken på potatis) eller tills de är mjuka hela vägen igenom.


