18 h
4–6 port

Ingredienser

  • 550–600 g oxfilé

Marinad 1

  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk hoisinsås
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt

Marinad 2

  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl finhackad persilja
  • 0,5 dl kapris
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymald

Pomme duchesse

  • 800 g mjölig potatis
  • 2 äggulor
  • 75 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 dl parmesan
  • Extra parmesan till gratinering

Honungsglaserade morötter

  • 1 kg mindre morötter
  • 0,6 dl honung
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 msk smält smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 tsk svartpeppar

Servering

  • Snygga salladsblad, typ hjärtsallat
  • Rödvinssås

Oxfilé med pomme duchesse

Det här receptet passar att laga med:
Oxfilé

Gör så här:

Oxfilé (börja dagen innan)

  1. Putsa oxfilén. Blanda marinaden direkt i en påse och tillsätt köttet. Förslut påsen tätt med en påsklämma och massera ordentligt. Låt ligga i kylen minst 3 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175°.
  3. Hetta upp en skvätt rapsolja och ca 1 msk smör i en stekpanna. Bryn köttet runt om ordentligt och lägg i en ugnsfast form. Tillaga köttet i ugnen tills det har en innertemperatur på 50–53°.
  4. Låt köttet vila minst 5 minuter innan du skivar upp det i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  5. Blanda marinad nr 2 i en plastpåse eller matlåda med lock. Lägg ner köttet i marinaden och låt stå i kylen över natten eller minst 2 timmar.

Pomme duchesse

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  2. Låt potatisen svalna något innan du pressar den med en potatispress. Blanda väl med äggulor, smör och parmesan.
  3. Förflytta potatisen till en spritspåse, gärna med tyll för finare resultat.
  4. Låt ligga i kylen över natten.

Honungsglaserade morötter

  1. Ansa morötterna. Ser de fina ut behöver du inte skala dem. Skär bort toppen och skär dem i lagom stora bitar. Blanda med marinaden och låt dem ligga i en påse över natten.

Dagen för middagen

  1. Fördela morötterna över en plåt. Baka i ugnen i ugnen på 225° i 30 minuter.
  2. Spritsa potatismoset till köttbullestora klickar. Toppa med mer parmesan. Gratinera i ugnen på 250° i 5–10 minuter eller tills de ser fina ut.
  3. Fördela morötterna på ett serveringsfat tillsammans med salladsbladen. Toppa med oxfilé och skeda ca 1 dl av marinaden över fatet.
  4. Servera med varm rödvinssås och pomme duchesse.

Fler recept med Oxfilé

  • Catarina Königs råbiff deluxe
    2 port som huvudrätt, 4 som förrätt
    Innanlår| Oxfilé| Ryggbiff
  • Oxfilé med gratinerad fänkål och bearnaisesmör
    4–5 port
    Oxfilé
  • Oxfilé med parmesanrösti och rödvinssås
    4 port
    Oxfilé
  • Carpaccio på oxfilé
    4 port
    Oxfilé

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA