Vitlök- och örtspäckad fransyska med gräddsås
Fransyska
- Ca 1 kg fransyska
- 3 klyftor vitlök
- 4 kvistar timjan
- 4 kvistar persilja
- 1 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Gräddsås
- Skyn från fransyskan
- 3 dl grädde
- 2 msk kalvfond
- 1 tsk svartvinbärsgele
- 1 tsk soja
- Salt
- Svartpeppar
Tillbehör
- 500 g potatis
- 250 g bönor
Gör så här
-
Putsa fransyskan från senor och hinnor. Skär sedan fransyskan i mitten och vik upp, krydda med salt och peppar.
-
Hacka vitlök, timjan och persilja. Sprid ut detta i fransyskan och toppa med att ringla över olivolja. Rulla ihop steken och knyt ihop med steksnöre. Lägg i en plastpåse och förvara i kylen över natten (annars minst 4 timmar).
-
Sätt ugnen på 125 grader. Ta fram köttet och låt bli rumstempurerat. Bryn sedan alla sidorna i en torr panna på hög värme. Lägg sedan över i en ugnsfast form och stoppa in i ugnen ca 1 1/2 timme eller tills du når en innertemperatur på 60 grader.
-
Skölj potatisen, lägg i en ugnsform, salta rikligt och stoppa in i ugnen tillsammans med köttet. Potatisen tar ca 1 timme beroende på storlek.
-
När köttet vilar (gärna 5-10 minuter) utanför ugnen: Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och lägg i bönorna, koka upp och låt sjuda ca 5 min.
-
Häll skyn från köttet i en kastrull och koka upp. Tillsätt grädde och övriga ingredienser, vispa ihop till en sås, smaka upp med salt och peppar.
-
Skiva köttet så tunt du kan och servera med potatis, bönor och sås. Du kan även ha en klick svartvinbärsgele.


