Grillad tomahawk med goda tillbehör
1h
2 port
Ingredienser
- 1 Tomahawk, ca 1 kg
- 2 majskolvar, delade på mitten
- 2 spetspaprikor, delade på mitten
- 1 knippe sparris
- Riven parmesan
- Bladpersilja, hackad
- Pommes frites
- Grovkornigt salt
- Svartpeppar
- 1 stor vitlöksklyfta, finhackad
- 1 citron
- Olivolja
- Bearnaisesås
Gör så här
- Ta ut köttet cirka 1-2 timmar innan grillning
- Mortla det grovkorniga saltet lite lätt
- Salta köttet rikligt runtom och alla kanter, låt stå cirka en timme
- Torka av saltet lite med papper och peppra runtom samt gnid in vitlök
- Grilla köttet på indirekt värme med locket stängt, cirka 45 minuter
- Ha koll på temperaturen genom en mätare, 52-54 grader för blodigt, medium 58-60 grader, genomstekt 63-65 grader
- Vänd köttet ungefär halvvägs
- Flytta i slutet köttet till direkt värme på grillen och grilla några minuter per sida för en fin stekyta
- Lägg på smör och låt det smälta över köttet
- Pensla spetspaprikan och majsen med olivolja, salta och peppra
- Grilla cirka 5-10 minuter på hög värme och flytta sedan till en svalare del några minuter
- Stek eller grilla sparrisen i grillpanna på hög värme med lite olivolja
- Toppa majsen och spetspaprikan med finriven parmesan, hackad persilja och chiliflakes
- Servera allting ihop och gärna även med pommes och bearnaisesås


