Missa inte jullådorna! Beställ här
Missa inte jullådorna! Beställ här
45 min
4 port

Burgarna

500 g lammfärs
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
Salt och peppar

Mathavre

1 gurka
4 tomater
0,5 rödlök
2 dl mathavre
1 kycklingbuljongtärning
0,5 tsk salt
150 g fetaost

Tzatziki

1 gurka
2,5 dl krämig matlagningsyoghurt ex. turkisk eller grekisk
1 vitlöksklyfta
Salt

Brödet

4 pitabröd, hamburgerbröd eller surdegsfrallor.
10 g smör
Rapsolja

Lammfärsburgare från Medelhavet

Det här receptet passar att laga med:
Lammfärs

Gör så här:

  1. Skölj och riv en gurka. Lägg den rivna gurkan i en sil och salta lätt. Låt gurkan stå under tiden som du förbereder resten av maten. 
  2. Koka upp 0,5–1 l vatten med en kycklingbuljongtärning och salt. Tillsätt mathavret och låt koka enligt förpackningen. 
  3. Halvera gurkan på längden och gröp ur innanmätet. Skär 1 cm “båtar” av gurkan och lägg i en skål. 
  4. Ansa och skala rödlöken. Skär sen i smala klyftor och fördela dem i samma skål som gurkan. 
  5. Klyfta och rensa tomaten på innanmätet innan du lägger i samma skål. Innanmätet kan du äta upp. Vi rensar bort det för att vi inte vill att salladen ska bli för blöt. 
  6. Häll av vattnet från mathavret och blanda med grönsakerna. Smaksätt med olivolja, salt och peppar. Toppa med fetaost. 
  7. För att göra burgarna, blanda lammfärsen med de torkade kryddorna, salt och peppar. Fördela färsen i fyra delar, rulla dem och platta till dem. Tänk på att att lammfärs kan bulla upp sig så gör dem lite plattare än tänkt. 
  8. För att göra tzatzikin, lägg den rivna gurkan i en ren kökshandduk. Vrid ut så mycket som möjligt av vätskan från gurkan. Finhacka en vitlöksklyfta och blanda med gurkan i en bunke. Tillsätt matlagningsyoghurten och blanda väl. Smaka av med salt. 
  9. Halvera surdegsfrallorna eller hamburgerbröden. Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna. Stek bröden med snittytan ner tills de är gyllene. Om du använder pitabröd så följ instruktionerna på förpackningen. 
  10. I samma panna steker du sedan lammfärsburgarna på medelhög värme tills de är gyllene. Kontrollera gärna att temperaturen är ca 70 grader med en stektermometer, eller skär i en av burgarna och se till att den är rödlätt eller helt brun inuti. 
  11. Servera som färdiga burgare eller låt dina bordsgäster själva montera sina burgare efter tycke och smak.

Fler recept med Lammfärs

  • Världens köttbullar
    10-12 port
    Nötfärs| lammfärs| fläskfärs| viltfärs
  • Bondens lammgryta
    4 port
    Lammfärs
  • Lamm- eller fårfrikadeller i tomatsås
    ca 4-6 port
    Lammfärs| fårfärs
  • Lammfärsfyllda paprikor med tomatris och limefraiche
    ca 4 port
    Lammfärs

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA