Lammfärsburgare från Medelhavet
45 min
4 port
Burgarna
500 g lammfärs
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
Salt och peppar
Mathavre
1 gurka
4 tomater
0,5 rödlök
2 dl mathavre
1 kycklingbuljongtärning
0,5 tsk salt
150 g fetaost
Tzatziki
1 gurka
2,5 dl krämig matlagningsyoghurt ex. turkisk eller grekisk
1 vitlöksklyfta
Salt
Brödet
4 pitabröd, hamburgerbröd eller surdegsfrallor.
10 g smör
Rapsolja
Gör så här
- Skölj och riv en gurka. Lägg den rivna gurkan i en sil och salta lätt. Låt gurkan stå under tiden som du förbereder resten av maten.
- Koka upp 0,5–1 l vatten med en kycklingbuljongtärning och salt. Tillsätt mathavret och låt koka enligt förpackningen.
- Halvera gurkan på längden och gröp ur innanmätet. Skär 1 cm “båtar” av gurkan och lägg i en skål.
- Ansa och skala rödlöken. Skär sen i smala klyftor och fördela dem i samma skål som gurkan.
- Klyfta och rensa tomaten på innanmätet innan du lägger i samma skål. Innanmätet kan du äta upp. Vi rensar bort det för att vi inte vill att salladen ska bli för blöt.
- Häll av vattnet från mathavret och blanda med grönsakerna. Smaksätt med olivolja, salt och peppar. Toppa med fetaost.
- För att göra burgarna, blanda lammfärsen med de torkade kryddorna, salt och peppar. Fördela färsen i fyra delar, rulla dem och platta till dem. Tänk på att att lammfärs kan bulla upp sig så gör dem lite plattare än tänkt.
- För att göra tzatzikin, lägg den rivna gurkan i en ren kökshandduk. Vrid ut så mycket som möjligt av vätskan från gurkan. Finhacka en vitlöksklyfta och blanda med gurkan i en bunke. Tillsätt matlagningsyoghurten och blanda väl. Smaka av med salt.
- Halvera surdegsfrallorna eller hamburgerbröden. Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna. Stek bröden med snittytan ner tills de är gyllene. Om du använder pitabröd så följ instruktionerna på förpackningen.
- I samma panna steker du sedan lammfärsburgarna på medelhög värme tills de är gyllene. Kontrollera gärna att temperaturen är ca 70 grader med en stektermometer, eller skär i en av burgarna och se till att den är rödlätt eller helt brun inuti.
- Servera som färdiga burgare eller låt dina bordsgäster själva montera sina burgare efter tycke och smak.


