Nötrulle

HUR SKA JAG TILLAGA NÖTRULLE?

Nötrullen är fin till formen och hård eftersom den är mycket rik på bindväv. För ett mört kött bör den därför tillagas på låg värme under en längre tid. Rullen är väldigt god kallskuren och lagas oftast som klassikerna tjälaknöl saltrulle. Detaljen funkar såklart även som långkok i gryta och används ofta till husmanskost så som sjömansbiff. Tänk också på att nötrullen ska skäras lite på snedden och tvärs över muskelfibrerna.

ALLT OM KÖTT>

Gryta på nötrulle

Köttet är hårt på grund av mycket bindväv, men får den koka länge och väl i en gryta blir köttet härligt mört. Varför inte tillaga en klassisk svensk husmankost så som sjömansbiff? Tillagningstiden kan kännas lång, men tänk på att köttet i stort sett sköter sig själv på spisen och det är praktiskt med en rätt som sjömansbiff som inte kräver en massa tillbehör. Om du har en ugnssäker gryta kan du också sjuda sjömanbiffen i ugn på 175 grader. 

LÄR DIG MER OM ATT KOKA KÖTT >

Nötrulle i ugn

För det mesta ska köttet vara rumstempererat när det tillagas, men ska du göra tjälaknöl av din nötrulle ska köttet tvärtom vara frysta när det steks i ugnen. När det frysta köttet läggs in i ugnen ska ugnen vara kall men därefter vridas upp till cirka 100 grader. Långtidsstek i 9–10 timmar, gärna över natten. Stick in en termometer efter cirka 2 timmar när nötrullen har tinat, ta ut köttet när termometern visar runt 65 grader.

LÄR DIG MER OM ATT LAGA KÖTT I UGN >

Grilla nötrulle

Nötrullen är inte den vanligaste detaljen att lägga på grillen, men allt kött går såklart att grilla. Det handlar bara om hur mycker förarbete som krävs. Rullen bör först lågtempereras i ugn tills den uppnår en innertemperatur runt 50 grader. Därefter kan du grilla klart köttet till önskad innertemperatur.

LÄR DIG MER OM ATT GRILLA KÖTT>

INNERTEMPERATUR

65 °C

Blodig

70 °C

Medium

75 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Tänk på att temperaturen fotsätter att stiga några grader efter att köttet har flyttats från värmekällan. Ta därför bort köttet lite innan önskad innertemperatur. 

LÄR DIG MER OM ATT GRILLA KÖTT>

VAR SITTER DETALJEN?

 Rumpstek och saltrulle

Den bindvävsrika rullen som även kallas rumpstek hittar du på bakre delen av djuret, närmare bestämt mellan innanlåret och ytterlåret. Detaljen används ofta till smörgåspålägget saltrulle och därför kallas även den råa rullen för just saltrulle. 

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA