Kära du! Just nu har vi hög efterfrågan. Läs mer här om Gårdssällskapets arbete för att säkra leveranser.
Tillfälliga förändringar till följd av COVID-19. Läs mer

Lammracks

HUR SKA JAG TILLAGA LAMMRACKS?

Lammracks är en ljuvligt mör detalj som går snabbt att tillaga. Perfekt att grilla hel eller i skivor! Köttet som racksen består av går benfritt under namnet lammytterfilé. Det möra, fina köttet bör ha en rosa kärna för att bli så saftigt som möjligt. Lamm har bra textur och är rik på smak. Köttet är underbart gott i all sin enkelhet, men testa gärna att marinera i honung, vitlök och örter. 

ALLA RECEPT MED LAMMRACKS >

Steka lammracks

Snabba tips för den perfekta stekningen

  • Se till att racksen har rumstemperatur.
  • Salta gärna en stund innan för jämn och tydlig smak.
  • Se till att stekytan är torr och att stekpannan är varm.
  • Skiva köttet mellan benen och stek 1-2 minuter per sida i en blandning av smör och olja.
  • Låt  vila i aluminiumfolie eller smörpapper ca 10-15 minuter för att få köttsaften att stanna kvar vid skivning. 

LÄR DIG MER OM ATT STEKA KÖTT>

Lammracks med tryffelpotatismos och rödvinssky
ca 2-4 port
Läs mer Lammracks

Lammracks i ugn

Snabba tips för lammracks i ugn

  • Se till att köttet är rumstempererat innan tillagning.
  • Torka av köttet och bryn i en het stekpanna för en fin yta,
  • Tillaga i ugn på låg temperatur, gärna 150 grader eller lägre.
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila i minst 10-15 minuter. 
  • Låt vila i aluminiumfolie eller smörpapper ca 10-15 minuter för att få köttsaften att stanna kvar vid skivning. 
  •  

RECEPT >

Grilla lammracks

För en mysig höstgrillning förtjänar lammracksen hederplatsen! Du kan grilla racksen hel såväl som i skivor. Krydda racksen med salt och peppar eller marinera köttet med smaker som honung, vitlök och timjan. Grilla på direkt värme tills köttet får en vacker stekyta. Grilla färdigt köttet på indirekt värme. Pensla gärna lammracksen med glaze mot slutet av grillningen. 

LÄR DIG MER OM ATT GRILLA KÖTT>

INNERTEMPERATUR

56 °C

Blodig

58 °C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Lamm brukar bli som bäst med en rosa kärna. Använd med fördel stektermometer och var noga med att köttet inte blir för genomstekt. Plocka upp köttet några grader innan önskad innertemperatur. Temperaturen fortsätter nämligen att stiga även när köttet avlägsnats från värmekällan. 

VAR SITTER DETALJEN?

Styckat från främre delen av kotlettraden

Lammracks är halva lammsadeln antingen i bit eller skivad. Kotlettraden med de långa utstickande benen ger detaljen ett väldigt karaktäristiskt utseende. 

Bestäm innehållet i din köttlåda själv.

Kyckling av högsta kvalité eller falukorv utan onödiga tillsatser? Med stamkundslådan får du alltid en variation av ekologiska köttdetaljer som passar hela familjen. Välj dina 8 favoriter så levererar vi den direkt hem till dig. Vilka bitar väljer du?

BÖRJA BYGGA STAMKUNDSLÅDA