Lammracks

HUR SKA JAG TILLAGA LAMMRACKS?

Delen som lammracksen består av går benfritt under namnet lammytterfilé. En ljuvligt mör detalj som går snabbt att tillaga. Perfekt att grilla hel eller i skivor! Det möra, fina köttet bör ha en rosa kärna för att bli så saftigt som möjligt. Lamm har bra textur och är rik på smak. Köttet är underbart gott i all sin enkelhet, men testa gärna att marinera i honung, vitlök och örter. 

ALLA RECEPT MED LAMMRACKS >

Steka lammracks

  • Se till att racksen har rumstemperatur.
  • Salta gärna en stund innan för jämn och tydlig smak.
  • Se till att stekytan är torr och att stekpannan är varm.
  • Skiva köttet mellan benen och stek 1-2 minuter per sida i en blandning av smör och olja.
  • Låt  vila i aluminiumfolie eller smörpapper ca 10-15 minuter för att få köttsaften att stanna kvar vid skivning. 

LÄR DIG MER OM ATT STEKA KÖTT>

Lammracks med tryffelpotatismos och rödvinssky
ca 2-4 port
Läs mer Lammracks

Lammracks i ugn

  • Se till att köttet är rumstempererat innan tillagning.
  • Torka av köttet och bryn i en het stekpanna för en fin yta,
  • Tillaga i ugn på låg temperatur, gärna 150 grader eller lägre.
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila i minst 10-15 minuter. 
  • Låt vila i aluminiumfolie eller smörpapper ca 10-15 minuter för att få köttsaften att stanna kvar när du skivaar. 
  •  

RECEPT >

Grilla lammracks

För en mysig höstgrillning förtjänar lammracksen hedersplatsen! Du kan grilla racksen hel såväl som i skivor. Krydda racksen med salt och peppar eller marinera köttet med smaker som honung, vitlök och timjan. Grilla på direkt värme tills köttet får en vacker stekyta. Grilla färdigt köttet på indirekt värme. Pensla gärna lammracksen med glaze mot slutet av grillningen. 

LÄR DIG MER OM ATT GRILLA KÖTT>

INNERTEMPERATUR

58 °C

Blodig

60 °C

Medium

70 °C

Välstekt

Gårdssällskapet rekommenderar

Lamm brukar bli som bäst med en rosa kärna. Använd därför stektermometer och var noga med att köttet inte blir för genomstekt. Plocka upp köttet några grader innan önskad innertemperatur. Temperaturen fortsätter nämligen att stiga även när köttet tagits av värmekällan. 

VAR SITTER DETALJEN?

Styckat från främre delen av kotlettraden

Delen som lammracksen består av går benfritt under namnet lammytterfilé. Lammracks är halva lammsadeln antingen i bit eller skivad. Kotlettraden med de långa utstickande benen ger detaljen ett väldigt karaktäristiskt utseende. 

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA