Entrecote

HUR SKA JAG TILLAGA ENTRECOTE?

Lyxig och mör findetalj med fyllig nötsmak tack vare sin rika marmorering. Stek i tjocka skivor på hög värme och ös med smör till perfektion. Eller varför inte överraska familjen med strimlad entrecote i asiatiska rätter som shabu shabu eller sukiyaki?

ALLA RECEPT MED ENTRECOTE>

Helstekt entrecote i ugn

  • Värm ugnen till 125 grader.
  • Salta köttbiten ordentligt. Peppar kan du spara till efter tillagning.
  • Bryn köttet runtom i en het stekpanna. Det ger smarrig stekyta och vätskan kommer stanna kvar i köttet när det tillagas.
  • Sätt in en stektermometer och laga köttet mitt i ugnen till några grader under önskad innertemperatur. Tar ca 60-75 min för 1 kg rumstempererat kött. För kylskåpskallt kött, lägg på minst 30 min. Med en innertemperatur på 60 grader landar du på medium.
  • Ta ut köttet, linda in i folie och låt vila ca 15 minuter. Det gör köttet saftigare eftersom inte lika mycket saft rinner ut när du skär upp det.

Vill du maxa förutsättningarna?

Ta ut köttet ur kylen någon timme innan så det är rumstempererat innan du börjar.

Om du har tid, sänk ugnstemperaturen. Ju högre ugnstemperatur desto snabbare går det men köttet blir då mer ojämnt tillagat - mer stekt i kanterna. På 100 grader tar det kanske 1,5-2h, på 75 grader 3-4 h för en rumstempererad köttbit på 1 kg.

Dutta av fukten på ytan med hushållspapper innan du börjar så blir stekytan bättre.

Stek i smör istället för olja - smörsmaken gör en stekyta extra god!

LÄR DIG MER OM ATT LAGA KÖTT I UGN >

Entrecote med parmesanslungad broccoli
4 port
Läs mer Entrecote

Steka entrecote i skivor

Snabba tips för den perfekta stekningen

  • Ta helst fram köttet nån timme innan och låt det bli rumstempererat.
  • Dutta av fukten från köttytan med hushållspapper och salta/peppra rikligt på varje sida.
  • Stek skivorna i het stekpanna ca 2-3 minuter på varje sida, gärna i en blandning av smör och olja.
  • Ta upp köttet, linda in i folie och vila ca 15 minuter innan du serverar.

Grilla entrecote

Snabba tips för den perfekta grillningen

  • Se till att entrecoten har rumstemperatur.
  • Salta i god tid för en jämn och tydlig smak. Marineras köttet bör det göras minst en timme innan och sedan torkas av före grillning.
  • Vänd inte för ofta utan först när det kommer vätska ur ovansidan.
  • Låt entrecoten vila innan du skär upp den.
INNERTEMPERATUR

55 °C

Blodig

60 °C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Eftersom entrecote har rätt mycket (smakrikt!) fett i mitten passar den inte så bra att laga blodig eftersom fettet inte hinner mjukna. Kör på medium eller välstekt alltså!

VAR SITTER DETALJEN?

"Mellan revbenen"

Entrecote sitter på ryggen mellan högrev och biffen. Köttet styckas ut ovanför de sex bakre revbenen vilket också har gett detaljens dess namn. Entrecote betyder nämligen "mellan revbenen" på franska!

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA