Entrecote

Lyxig och mör findetalj med fyllig nötsmak tack vare sin rika marmorering. Stek i tjocka skivor på hög värme och ös med smör till perfektion. Eller varför inte överraska familjen med strimlad entrecote i asiatiska rätter som shabu shabu eller sukiyaki?

Vår rekommendation

Eftersom entrecote har rätt mycket (smakrikt!) fett i mitten passar den inte så bra att laga blodig eftersom fettet inte hinner mjukna. Kör på medium eller välstekt alltså!

55 °C

Blodig

60 °C

Medium

70 °C

Välstekt

Helstekt entrecote i ugn

  • Värm ugnen till 125 grader.
  • Salta köttbiten ordentligt. Peppar kan du spara till efter tillagning.
  • Bryn köttet runtom i en het stekpanna. Det ger smarrig stekyta och vätskan kommer stanna kvar i köttet när det tillagas.
  • Sätt in en stektermometer och laga köttet mitt i ugnen till några grader under önskad innertemperatur. Tar ca 60-75 min för 1 kg rumstempererat kött. För kylskåpskallt kött, lägg på minst 30 min. Med en innertemperatur på 60 grader landar du på medium.
  • Ta ut köttet, linda in i folie och låt vila ca 15 minuter. Det gör köttet saftigare eftersom inte lika mycket saft rinner ut när du skär upp det.

Vill du maxa förutsättningarna?

Ta ut köttet ur kylen någon timme innan så det är rumstempererat innan du börjar.

Om du har tid, sänk ugnstemperaturen. Ju högre ugnstemperatur desto snabbare går det men köttet blir då mer ojämnt tillagat - mer stekt i kanterna. På 100 grader tar det kanske 1,5-2h, på 75 grader 3-4 h för en rumstempererad köttbit på 1 kg.

Dutta av fukten på ytan med hushållspapper innan du börjar så blir stekytan bättre.

Stek i smör istället för olja - smörsmaken gör en stekyta extra god!

Steka entrecote i skivor

Snabba tips för den perfekta stekningen

  • Ta helst fram köttet nån timme innan och låt det bli rumstempererat.
  • Dutta av fukten från köttytan med hushållspapper och salta/peppra rikligt på varje sida.
  • Stek skivorna i het stekpanna ca 2-3 minuter på varje sida, gärna i en blandning av smör och olja.
  • Ta upp köttet, linda in i folie och vila ca 15 minuter innan du serverar.

Var sitter detaljen?

Entrecote sitter på ryggen mellan högrev och biffen. Köttet styckas ut ovanför de sex bakre revbenen vilket också har gett detaljens dess namn. Entrecote betyder nämligen "mellan revbenen" på franska!

En ekologisk köttprenumeration

Färskt ekologiskt kött från svenska gårdar varje månad, eller när du vill. Du väljer innehåll och dag, vi levererar!