Oxfilé

HUR SKA JAG TILLAGA OXFILÉ?

Nyårsafton, födelsedagsmiddagar och favoriten på restaurangmenyn- en saftig oxfilé innebär nästan alltid fest! Detaljen är den möraste delen på djuret och är uppskattad tillagad till en klassisk Biff Wellington såväl som strimlat i en krämig pasta. Det vanligaste är dock att man steker den i ganska tjocka skivor för att få den där delikata stekytan med ett mört och saftigt inre. Oxfilén är mager med en mild köttsmak och gör sig bäst i sällskap med salt och extra fett. Snåla därför inte med tillbehör och smaksättare som kryddsmör, ädelost, bearnaisesås, rödvinsås eller bacon att linda köttet i. Tänk på att putsa bort eventuella hinnor och att inte tillaga köttet för länge! En genomstekt oxfilé är inte fullt så festlig.

ALLA RECEPT MED OXFILÉ>

Helstekt oxfilé med krispig broccoli och svampsås

ca 4 port
Läs mer Oxfilé

Laga oxfilé som stek i ugn

Snabba tips för oxfilé som stek

  • Se till att oxfilén har rumstemperatur.
  • Salta i god tid innan för en jämn och tydlig smak.
  • Se till att stekytan är torr och bryn köttet i en het stekpanna.
  • Tillaga i ugn på 125 grader eller lägre. 
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila i minst 10-15 minuter.

ALLA RECEPT MED OXFILÉ I UGN >

Steka oxfilé

Snabba tips för att steka oxfilé

  • Se till att oxfilén har rumstemperatur.
  • Salta i god tid innan för en jämn och tydlig smak.
  • Se till att stekytan är torr och att stekpannan är varm.
  • Stek köttet ett par minuter per sida i en blandning av smör och olja.
  • Låt filén vila i innan du skär upp det.

ALLA RECEPT PÅ STEKT OXFILÉ >

Grilla oxfilé

Snabba tips för den perfekta grillningen

  • Se till att köttet har rumstemperatur.
  • Salta i god tid innan och torka av köttytan före grillning. 
  • Skär köttet i tjocka skivor och putsa bort eventuella hinnor. 
  • Grilla först på direktvärme och sedan på indirekt under lock till önskad innertemperatur.
  • Låt köttet vila i minst 10-15 minuter så att köttsaften hinner fördela sig i köttet.

LÄR DIG MER OM ATT GRILLA KÖTT>

INNERTEMPERATUR

53 °C

Blodig

58 °C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Vill du ha oxfilén välstekt rekommenderar vi 70 grader. Men egentligen tycker vi att det är lite väl synd att låta temperaturen stiga så pass högt! Har du kommit över en fin bit oxfilé bör du låta den briljera som blodig eller medium.

VAR SITTER DETALJEN?

Tre delar

Oxfilén sitter på insidan av ryggraden. Oxfilén kan delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Huvudet och mittbiten är båda mycket möra. Mittbiten, även kallad filéns hjärta, coeur de filet, är perfekt om du vill ha en bildligt skön köttbit. Den tillagas ofta som tournedos eller som hel stek. Svansen, filet mignon, förknippas ofta till maträtten med samma namn. 

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA