Oxfilé

HUR SKA JAG TILLAGA OXFILÉ?

Oxfilé är en av få bitar som knappt kräver en beskrivning. Det är den enda muskeln som sitter på insidan av skelettet hos djuret, så det är förmodligen därför den är så mör och god! Den milda och runda köttsmaken kräver inga krångliga smaksättare utan det brukar bli bäst med bara salt och peppar. 

ALLA RECEPT MED OXFILÉ>

Oxfilé provencale

ca 4 port
Läs mer Oxfilé|Rostasfilé

Laga oxfilé som stek i ugn

Snabba tips för oxfilé som stek

  • Se till att oxfilén har rumstemperatur.
  • Salta i god tid innan för en jämn och tydlig smak.
  • Se till att stekytan är torr och bryn köttet i en het stekpanna.
  • Tillaga i ugn på 125 grader eller lägre. 
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila ca 5-10 minuter.

RECEPT >

Oxfilépasta med tryffel och parmesan
ca 4-6 port
Läs mer Oxfilé

Steka oxfilé

Snabba tips för att steka oxfilé

  • Se till att oxfilén har rumstemperatur.
  • Salta i god tid innan för en jämn och tydlig smak.
  • Se till att stekytan är torr och att stekpannan är varm. Stek på hög värme runt om hela biten.
  • Sänk värmen i pannan, tillsätt en klick smör och ös detaljen till önskad innertemperatur.
  • Låt filén vila i innan du skär upp det.

RECEPT >

Grilla oxfilé

Snabba tips för den perfekta grillningen

  • Se till att köttet har rumstemperatur.
  • Salta i god tid innan och torka av köttytan före grillning. 
  • Skär köttet i tjocka skivor och putsa bort eventuella hinnor. 
  • Grilla först på direktvärme och sedan på indirekt under lock till önskad innertemperatur.
  • Låt köttet vila i minst ca 5-10 minuter så att köttsaften hinner fördela sig i köttet.

LÄR DIG MER OM ATT GRILLA KÖTT>

INNERTEMPERATUR

53 °C

Blodig

58 °C

Medium

65 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Denna detalj bör du servera medium. Att dessutom ösa den sista graderna med rikligt med smör kommer tillföra en nötig smak som lyfter oxfilén. 

VAR SITTER DETALJEN?

Tre delar

Oxfilén sitter på insidan av ryggraden. Oxfilén kan delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Huvudet och mittbiten är båda mycket möra. Mittbiten, även kallad filéns hjärta, coeur de filet, är perfekt om du vill ha en bildligt skön köttbit. Den tillagas ofta som tournedos eller som hel stek. Svansen, filet mignon, förknippas ofta till maträtten med samma namn. 

En fantastiskt flexibel låda kött

Vår Stamkundslåda har ingen bindningstid och du kan byta innehåll så ofta du vill. Välj dina ekologiska favoriter och variera dina leveranser för att passa ditt hushåll!

BYGG DIN EGEN STAMKUNDSLÅDA