Oxfilé

HUR SKA JAG TILLAGA OXFILÉ?

Oxfilén är den möraste delen på djuret vilket gör den enkel att tillaga. Detaljen är mager och behöver därför lite extra fett för att kunna briljera fullt ut. Snåla inte med smöret när du steker detaljen! Den milda och runda köttsmaken kräver inga krångliga smaksättare utan det brukar bli bäst med bara salt och peppar. 

ALLA RECEPT MED OXFILÉ>

Oxfilé provencale

ca 4 port
Läs mer Oxfilé|Rostasfilé

Laga oxfilé som stek i ugn

Snabba tips för oxfilé som stek

  • Se till att oxfilén har rumstemperatur.
  • Salta i god tid innan för en jämn och tydlig smak.
  • Se till att stekytan är torr och bryn köttet i en het stekpanna.
  • Tillaga i ugn på 125 grader eller lägre. 
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur och låt köttet vila ca 5-15 minuter.

RECEPT >

Oxfilépasta med tryffel och parmesan
ca 4-6 port
Läs mer Oxfilé

Steka oxfilé

Snabba tips för att steka oxfilé

  • Se till att oxfilén har rumstemperatur.
  • Salta i god tid innan för en jämn och tydlig smak.
  • Se till att stekytan är torr och att stekpannan är varm.
  • Stek köttet ett par minuter per sida i en blandning av smör och olja.
  • Låt filén vila i innan du skär upp det.

RECEPT >

Grilla oxfilé

Snabba tips för den perfekta grillningen

  • Se till att köttet har rumstemperatur.
  • Salta i god tid innan och torka av köttytan före grillning. 
  • Skär köttet i tjocka skivor och putsa bort eventuella hinnor. 
  • Grilla först på direktvärme och sedan på indirekt under lock till önskad innertemperatur.
  • Låt köttet vila i minst ca 5-15 minuter så att köttsaften hinner fördela sig i köttet.

LÄR DIG MER OM ATT GRILLA KÖTT>

INNERTEMPERATUR

53 °C

Blodig

58 °C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

Vill du ha oxfilén välstekt rekommenderar vi 70 grader. Men egentligen tycker vi att det är lite väl synd att låta temperaturen stiga så pass högt! Har du kommit över en fin bit oxfilé bör du låta den briljera som blodig eller medium.

VAR SITTER DETALJEN?

Tre delar

Oxfilén sitter på insidan av ryggraden. Oxfilén kan delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Huvudet och mittbiten är båda mycket möra. Mittbiten, även kallad filéns hjärta, coeur de filet, är perfekt om du vill ha en bildligt skön köttbit. Den tillagas ofta som tournedos eller som hel stek. Svansen, filet mignon, förknippas ofta till maträtten med samma namn. 

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA