Picanha

HUR SKA JAG TILLAGA PICANHA?

Picanha (uttalas: pick-ahn-ja) är en styckdetalj som är omåttligt populär på grillen i Brasilien och allt fler har börjat upptäcka denna juvel. Picanha nämns ofta som rostlock med kappa. Detaljen styckas med bibehållen kappa eftersom fettranden ger ett extra saftigt och smakrikt kött. Picanhan har något kraftigare köttfibrer än exempelvis en entrecote, vilket bidrar med en massa smak. Eftersom picanhan är naturligt smakrikt är den godast i sin enkelhet med bara salt och peppar. För att få köttet så mört som möjligt ska köttet skäras mot muskelfibrerna. På grillen är picanha given, men den går såklart utmärkt att steka också. Eftersom köttet är relativt grovtrådigt och smakrikt går det även att göra en gryta på picanha.

ALLA RECEPT MED PICANHA >

Grillad picanha med färskoströra och rostad potatissallad

ca 4 port
Läs mer Picanha

Grilla picanha

Snabba tips för att grilla picanha

  • Se till att picanhan har rumstemperatur.
  • Skär skåror i kappan och gnid i rikligt med salt i köttet på båda sidorna.
  • Bryn picanhan på båda sidorna på direkt värme i några minuter, tillaga sedan med köttsidan nedåt på indirekt värme.
  • Låt köttet vila åtminstone 10-15 minuter innan du skär upp det.
  • Picanhans fibrer går över den korta delen av köttet och ska därför skäras i långa skivor. 

ALLA RECEPT MED PICANHA >

Steka picanha

Snabba tips för att steka picanha

  • Se till att picanhan har rumstemperatur.
  • Salta i god tid innan, se till att styckan är torr och stekpannan varm.
  • Börja med att steka fettkappan så att fettet rinner ut i pannan.
  • Bryn köttet ett par minuter per sida i en blandning av olja och smör, det hindrar köttet från att vika sig.
  • Låt picanhan vila i innan du skär upp det, skär mot musklefiberna. 

ALLA RECEPT PÅ STEKT PICANHA >

Picanha i ugn

Snabba tips för den perfekta steken

  • Se till att picanhan har rumstemperatur.
  • Salta i god tid, se till att stekytan är torr och bryn köttet i en het stekpanna. 
  • Tillaga i ugn på 175 grader eller lägre.
  • Ta ut steken lite innan önskad innertemperatur. 
  • Låt köttet vila i minst 10-15 minuter innan du skär upp det, skär mot musklefiberna. 

LÄR DIG MER OM ATT LAGA KÖTT I UGN >

INNERTEMPERATUR

55 °C

Blodig

60 °C

Medium

70 °C

Välstekt

Vår rekommendation

I Sydamerika tillagas nötpicanha för det mesta till en innertemperatur mellan 55 och 60 grader. Tillaga köttet blodigt eller medium och du får ett saftigt kött med en röd eller rosa kärna.

VAR SITTER DETALJEN?

En del av rostbiffen

Picanhan är en del av rostbiffen och sitter på dess ovansida.Picanhan skiljs åt från rostbiffen genom en hinna och är en av de möraste detaljerna på rostbiffen. Rostbiffen hittar du i sin tur på djurets bakdel. 

Bygg en köttlåda med dina favoriter!

Välj mellan våra högkvalitativa ekologiska köttdetaljer och skräddarsy ditt egna innehåll.

BYGG DIN EGNA LÅDA