Fiskförädlingen

Martin och Urban på Bergmans Fisk & Vilt

Det Martin Bergman inte vet om fiskförädling är inte värt att veta. Att hans fiskhantverk dekorerats med flera medaljer i mathantverks-SM är inget som förvånar oss och säkert inte någon annan som smakat fisken från Bergmans Fisk & Vilt.

Martin vid rökt fiskMartin vid rökt fisk

Prisbelönt fisk från Bergmans Fisk & Vilt finner du i våra lådor till jul, påsk och midsommar. Ibland gästspelar delikatesserna som tillval till Stamkundslådan mellan helgerna. 

Skog och vatten väger upp mörkret

Martins fiskhantverk finns i generna. Gammelfarfar började med kustnära fiske 1902 i det lilla fiskesamhället Norrsundet norr om Gävle, där Martin Bergman har sina rötter. Nuförtiden bor Martin utanför Vilhelmina och driver tillsammans med parhästen Urban hyllade Bergmans Fisk & Vilt. Martin ogillar vintern, men hans kärlek för hantverket gör att han trots mörkret och de ofta snörika vintrarna älskar att bo i norr med närhet till skog och vatten. 

"Vår rök kräver uppassning dygnet runt när vi röker, men jag gillar det manuella hantverket!"

Martin

Fisk i rökeriFisk i rökeri

Fin fisk och närodlad rök

Martin och Urbans rökta röding röks på granris och sälg. Det växer nämligen i skogen runt knuten, och ger fisken sin goda smak. Likaså får skogens enbär ge smak åt sillen, som läggs in direkt i sina burkar efter eget recept.

 

Kallröken har en temperatur runt 20 grader, den går inte över 25 grader. Varmrökning har tredubbla eller upp till fyrdubbla värmen och pågår under 6 timmar. Både värme och tid påverkar fiskens konsistens. Den kallrökta rödingen påminner mer om gravad fisk, den varmrökta fisken har porösare kött.

 

Omsorgsfullt placerade omlott i kar ligger regnbågsfilén, som gravas med dill eller citron beroende på årstid. All fisk riktigt smälter i munnen och att allt från filéande till vändning och kryddning sker för hand, det märks på smaken. Det här, det är mathantverk när det är som bäst. 

Hus och skog i mörkret med snöHus och skog i mörkret med snö

Destination mathantverk

Det har under åren blivit många utmärkelser för mathantverket, och Bergmans Fisk & Vilt är numera ett populärt matstopp för matälskare. Här stannar till och med Inlandsbanan, ett populärt och uppskattat besök bland passagerarna, som kan göra sin beställning redan på tåget!

 

Vi är så glada att vi får arbeta med genuina mathantverkare som Martin och Urban, och hoppas deras fisk kommer förgylla ditt bord! 

Som julen ska smaka

Julådan med klassisk julmat som ekologisk julskinka, handknuten prinskorv och egeninlagd sill. Julmat hem till dörren!