Fiskförädlingen

Martin och Urban på Bergmans Fisk & Vilt

Mathantverkaren Martin håller i kallrökt fjällröding i sitt rökeri

Det Martin Bergman inte vet om fiskförädling är inte värt att veta. Att hans fiskhantverk dekorerats med flera medaljer i mathantverks-SM är inget som förvånar oss och säkert inte någon annan som smakat fisken från Bergmans Fisk & Vilt. 

Prisbelönt fisk från Bergmans Fisk & Vilt finner du i våra lådor till jul, påsk och midsommar. Ibland gästspelar delikatesserna som tillval till Stamkundslådan mellan helgerna. 

Martins fiskhantverk finns i generna. Gammelfarfar började med kustnära fiske 1902 i det lilla fiskesamhället Norrsundet norr om Gävle, där Martin Bergman har sina rötter. Nuförtiden bor Martin utanför Vilhelmina och driver tillsammans med parhästen Urban hyllade Bergmans Fisk & Vilt.

Skog och vatten väger upp mörkret

Martin ogillar vintern, men hans kärlek för hantverket gör att han trots mörkret och de ofta snörika vintrarna älskar att bo i norr med närhet till skog och vatten. 

"Vår rök kräver uppassning dygnet runt när vi röker, men jag gillar det manuella hantverket!"- Martin

Kallrökt fjällröding på rad i rökeriet

Fin fisk och närodlad rök

Martin och Urbans rökta röding röks på granris och sälg. Det växer nämligen i skogen runt knuten, och ger fisken sin goda smak. Likaså får skogens enbär ge smak åt sillen, som läggs in direkt i sina burkar efter eget recept.

Kallröken har en temperatur runt 20 grader, den går inte över 25 grader. Varmrökning har tredubbla eller upp till fyrdubbla värmen och pågår under 6 timmar. Både värme och tid påverkar fiskens konsistens. Den kallrökta rödingen påminner mer om gravad fisk, den varmrökta fisken har porösare kött.

Omsorgsfullt placerade omlott i kar ligger regnbågsfilén, som gravas med dill eller citron beroende på årstid. All fisk riktigt smälter i munnen och att allt från filéande till vändning och kryddning sker för hand, det märks på smaken. Det här, det är mathantverk när det är som bäst. 

Martin_ute_tiny

Destination mathantverk

Det har under åren blivit många utmärkelser för mathantverket, och Bergmans Fisk & Vilt är numera ett populärt matstopp för matälskare. Här stannar till och med Inlandsbanan, ett populärt och uppskattat besök bland passagerarna, som kan göra sin beställning redan på tåget!

Vi är så glada att vi får arbeta med genuina mathantverkare som Martin och Urban, och hoppas deras fisk kommer förgylla ditt bord! 

Premiuml_dan_tiny

Ekologiskt kött till din dörr

I våra köttlådor hittar du ekologiskt kött från svenska gårdar och delikatesser från småskaliga mathantverkare. Köp ibland, eller abonnera. Vi ses vid din dörr!  

k_ttguide_635x423

Lyckas i köket

Kalasmat eller snabb middag före träningen. Oavsett om du har 30 minuter eller 12 timmar på dig så hjälper våra recept dig i köket.