Älskade mathantverkare

Martin och Urban på Bergmans Fisk & Vilt

bergmann

Det Martin Bergman inte vet om fiskförädling är inte värt att veta. Att hans fiskhantverk dekorerats med flera medaljer i mathantverks- SM är inget som förvånar oss och säkert inte någon annan som smakat fisken från Bergmans Fisk & Vilt. 

Martin Bergmans fiskhantverk finns i generna. Gammelfarfar började med kustnära fiske 1902 i det lilla fiskesamhället Norrsundet norr om Gävle, där Martin Bergman har sina rötter. Nuförtiden bor Martin utanför Vilhelmina och driver tillsammans med parhästen Urban hyllade Bergmans Fisk & Vilt. Martin ogillar vintern, men hans kärlek för hantverket gör att han trots mörkret och de ofta snörika vintrarna älskar att bo i norr med närhet till skog och vatten. 

"Vår rök kräver uppassning dygnet runt när vi röker, men jag gillar det manuella hantverket!"- Martin

Martin började först röka fisk i mindre skala och sålde på en camping i närheten. Då han fick många kommentarer som “detta var den godaste fisk jag ätit, hur gör du?” kunde inte Martin stå emot.

Han började då röka fisk i ett industriområde för att sedan åka runt med en bil och sälja det han rökt. Hela tiden levde drömmen om att få ha en plats med både produktion och butik under samma tak. Nu sedan strax över ett decennium tillbaka är han och Urban här – i gårdsbutiken som öppnades ett år efter att de vann sitt första SM guld i mathantverk för den varmrökta pepparlaxen. 

Sedan dess har det blivit många fler utmärkelser, och Bergmans Fisk & Vilt är ett populärt matstopp för fiskälskare! 

Fin fisk och närodlad rök

Martin och Urbans varmrökta röding röks på granris och sälg. Det växer nämligen i skogen runt knuten, och ger fisken sin goda smak. Likaså får skogens enbär ge smak åt sillen, som läggs in direkt i sina burkar efter eget recept. Omsorgsfullt placerade omlott i kar ligger regnbågsfilén, som gravas med dill eller citron beroende på årstid. All fisk riktigt smälter i munnen och att allt från filéande till vändning och kryddning sker för hand, det märks på smaken. Det här, det är mathantverk när det är som bäst.  

Vi är så glada att vi får arbeta med genuina mathantverkare som Martin och Urban, och hoppas deras fisk kommer förgylla ditt bord! 

Martin_ler-2

Få Martin och Urbans mathantverk till bordet

Fisk från Bergmans säljer vi i lådor och paket till högtiderna jul, påsk och midsommar. Håll utkik bland Stamkundslådans val och tillval då de även gästspelar mellan helgerna ibland! 

13

Lyckas i köket

Med våra recept behöver du bara fixa råvarorna och följa instruktionerna för att få en toppenmiddag. Med allt från tillbehör och såser till själva huvudnumret; bland våra recept hittar du allt för din din middag. 

Sväng förbi och hämta inspiration! 


stamkundsladan-min

Det bästa köttet året runt

I våra lådor hittar du grillfavoriter som ryggbiff, rostbiff och fläskkotletter, men även mer ovanliga inslag som till exempel våra färska salsiccia- och chorizo-korvar. I Stamkundslådan finns prisbelönt kyckling och här hittar du såklart färs, bacon, eldost och mycket mycket mer. 

Låt familjen, och dina gäster, njuta av svenskt kvalitetskött året om!