Marmeladkokeriet

Berit på Rönngården

Med tre kokplattor och ett stort bord för burkarna gör Berit allt för hand i det gamla brygghuset i Lits-Böle, Jämtland.

Berit framför marmeladburkar i köketBerit framför marmeladburkar i köket

Doften i det gamla brygghuset är magisk när vi kliver in. Överallt burkar med innehåll i varma färger. Det hemtrevliga ljudet av en stor gryta som puttrar försiktigt på spisen. Lingon och hjortron, mest. I alla fall den här dagen.

Egenplockade bär från trakten

Bären har Berit plockat sedan de stod mogna i skog och myr i trakterna runtomkring. Som vanligt i gott sällskap av familj och vänner. Nu har hon lånat plats i frysen hos alla grannarna för att få plats med bären. 

 

Det kokas och rörs om, burkar fylls, lock och etiketter sätts på plats. Allt hemmagjort och närplockat. Berit brinner för hantverket och vill vara delaktig i hela processen från bär till färdiga marmelader och såser.  

"Jag har kokat sylt till era lådor sedan bären mognade. Det är ju så roligt!"

- Berit

Närbild på marmeladburkarNärbild på marmeladburkar

Förädlade bär förädlar alla måltider

I vår ostpaket packar vi ned Berits marmelad – som gör sig ju så otroligt fint tillsammans med en riktigt god ost.

Tack för allt, Berit!

Innan Berit började arbeta med sin passion för mathantverk jobbade hon inom vård och skola. Sedan dess har hon lagt all sin energi i köket – alltid med samma glädje och nyfikenhet. Nu har det blivit dags för henne att trappa ner, och den här julen blir den sista med Berits fantastiska marmelad. Att få samarbeta med en så passionerad och skicklig mathantverkare som Berit har varit en riktig fröjd. Tack för allt, Berit!

Som julen ska smaka

Julådan med klassisk julmat som ekologisk julskinka, handknuten prinskorv och egeninlagd sill. Julmat hem till dörren!