Äntligen är lammsäsongen här!

lamm-hel-namn-tiny

Hos oss köper du KRAV-märkt lammkött från svenska gårdar

På våra gårdar föds lammen på våren och går ute hela sommaren. Det följer naturens rytm och vi erbjuder därför endast lamm under hösten. Det känns alltid lite högtidligt. 

Gårdssällskapet levererar färskt och finstyckat kött direkt hem till din dörr!

plogsbo-bo_nder-liggande-3

Bara en tredjedel av de lamm vi äter i Sverige kommer från svenska jordbruk

Det är svårt för våra bönder att konkurrera med den utländska marknaden men på Plogsbo Gård i södra Dalarna tycker Ulla-Britt och Kenneth att det är värt det. KRAV-certifierade fårbönder använder inte antibiotika som rutin, GMO eller naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Mer om hur våra lamm lever

"Lammen går ute hela sommaren och vårdar landskapet"- Ulla-Britt & Kenneth Aura, Plogsbo Gård

lammstek-tillagad-liggande_1
lammstek_tiny

Så hanterar du lammkött för bästa smak

Vi levererar alltid färskt kött, så stoppa det i kylen så fort du tagit emot din köttlåda.

Lamm blir inte mer mört av att förvaras i kylen i sin vacuumförpackning, som till exempel nötkött blir, så om du vet att du inte kommer hinna äta lammet innan sitt utgångsdatum kan du frysa in det med en gång. 

Man brukar säga att ju fetare kött desto kortare tid håller det, även i frysen. Om du köper och fryser lamm från oss på hösten, försök att äta upp det senast kommande påsk (om du kan hålla dig så länge!). Köttet håller dock längre än så, upp till ett år, så länge det hålls djupfryst i -18°C. 

Lammdetaljer_trio_tiny

Laga lamm 

La_gg_tiny

En klassisk smakkompis till lamm är rosmarin med vitlök, och även får- eller getost som till exempel chèvre. Men, det finns så många goda smaker som fungerar bra med lamm! Från honung och soja till kryddnejlika, kardemumma och mynta för smak av mellanöstern. I vår Köttguide hittar du ett perfekt lammrecept för just din bit, från klassiker till spännande nyheter. Smaklig måltid! 

Lammkotletter, entrecote och lammracks är tillsammans med färsen lite mer snabbtillagade medan lägget, steken och lammbogen behöver lite längre tid för att komma till sin rätt. Alla bitar har sin plats och specifika tips för styckdetaljer av lamm finns här.

Får får inte får...

I Sverige klassificeras lammkött som när djuren är ungefär mellan 6 månader och 1 år gamla vid slakt. Det finns en ihärdig uppfattning om att lammkött smakar kofta. Förr slaktades lammen när de var betydligt äldre – när de hade blivit får – och man avlade raser som även gav mer ull, vilket påverkade köttets smak. Idag kommer lammkött oftast från raser som är avlade just för köttet, och godare kött får man leta efter.  

fin_eng
hage_tiny