Lyckas med sommarens alla måltider! 

Förbered för lovets alla utspisningar

fla_skkarre__tiny

Sommar, sol, och ledighet med varma dagar och ljumma kvällar. Nog är det en magisk tid på året! Men, har du känslan av att du driver ett eget litet kollo därhemma? En konstant utfodring av familjen mellan sommarlovsaktiviteter, strandhäng och äventyr? 

Du är inte ensam! Här kommer några handfasta tips som hjälper dig förbereda mat, ta genvägar och helt enkelt ta dig bortom snabbmakaronerna och vidare mot nya, snabba och enkla sommarmåltider du lätt kan förbereda.

Gå med strömmen 

Okej, det kanske inte blir idylliska familjemåltider på verandan tre gånger om dagen. Äldre barn kanske sover bort stor del av morgonen in på förmiddagen, en del barn kanske dyker upp med en kompis för att inte tala om att barnens ständiga gourmetsmakeri och ändrade smaker inte tar sommarlov! Om du bara går med på det tror vi en del av sommarstressen lägger sig. 

sommarutspisningar__1_tiny

Komponera och kombinera: ha mat i kylen

Med några enkla, förberedda tillbehör i kylen kan du eller de äldre barnen lätt steka eller grilla förslagsvis en köttbit, en korv, eldost eller något annat vegetariskt som får bli snabbmåltidens proteintillskott. En eller ett par enkla sallader, en eller annan sås eller röra och passande protein i kyl och frys gör att du, eller de större barnen, lätt kan sno ihop något när magen börjar kurra.

pa_grillen_tiny

Att grilla kan gå snabbt

Vi på Gårdssällskapet grillar gärna året om, men visst är det något alldeles särskilt med att känna sommarluften blandas med doften av grillat? Vi uppskattar omsorgsfullt upphettade keramikgrillar och andra tunga varianter som du kan grilla stora stycken kött på låg temperatur och under lång tid. Men ibland räcker det med en liten, liten hög med grillkol för att sätta sommarsmak på kotletten, biffen, korven eller burgaren. Då går det fort, och det räcker! 

Om du laddar kyl och fryst med kotletter, färdigskivade biffar, korv och färs för burgarna så har du alltid en snabblunch med sommarsmak till hands. Passa på att grilla några grönsaker om du kan! Paprika och majskolv, till exempel, går väldigt fort. 

Osäker på var du börjar? Se vår guide för hur du enkelt kommer igång, och lyckas, vid grillen.

Med en puck eldost i kylen är du aldrig långt ifrån ett utmärkt och gott protein till sommarlunchen!

IMG_9076

Helstek eldost. Populär både som tillbehör och huvudrätt, vi tror att den svenska varianten av halloumi är här för att stanna. Undvik att hälften ramlar ner i kolen genom att helgrilla den! Börja med att grilla osten på alla sidor på en het grill (direkt värme). När osten fått färg på alla sidor, flytta den till indirekt värme i 5-10 minuter så att den blir tillagad hela vägen igenom. Vänta inte för länge innan du serverar osten, som du skivar upp som en stek.

Ladda innan magen kurrar

Oavsett om dagens aktivitet är en en dag på stranden, en tur på golfbanan eller spring i vattenspridaren på gräsmattan så behöver du och hela familjen kolhydrater för att hålla energinivån på topp. En kall pastasallad är en bra början! Vi föreslår vår pastasallad med smak av Medelhavet, med Gårdssällskapets grillade salsiccia. Förbered salladen och grilla korven när det är dags för mat! Här finns en guide till hur du grillar våra färska korvar.

sommarutspisningar_2_tiny

Sallad stavas inte bara pasta 

Om du vill styra kosan bort från pasta, så kan du till exempel förbereda en grekisk sallad eller en sallad med grillad persika, för att sedan steka eller grilla kycklinglårfilé tillsammans med persikan helt snabbt. Om du har lite skivad ryggbiff eller rostbiff (som finns som tillval i Stamkundslådan hela sommaren) så föreslår vi en bönsallad och en enkel rödbetssallad som kompletterar det smakrika nötköttet perfekt - och som blir än godare när det få stå i kylen ett tag.

Fler kolhydratsbaser att ha redo i kylen: 

Tips! Dela upp salladen i olika skålar, så får alla ta de grönsaker de har smak för för dagen.

Det dagliga brödet med en twist

Den vanliga ost- eller skinkmackan i all ära, det finns gott om andra möjligheter med den där limpan! Om brödet hunnit bli några dagar gammalt rekommenderar vi en panzanella- en italiensk brödsallad som blir hur god som helst med lite nygrillad korv eller en bit nötkött. 

Ett annat sätt att hylla bröd är att steka det - mums! Gör den optimala lunchmackan med gårdagens (eller nytt) grillkött: stekt bröd med bönröra

mackan_tagning2_tiny

En tredje variant på limpan låter kanske komplicerad, men är det inte: ha lite tortilladeg i kylen som du eller de äldre barnen enkelt kan kavla ut och steka eller slänga på grillen. Recept hittar du här

En himla (bön-) röra

Apropå bönröra, här finns några fler röror och såser du kan förbereda och ha redo i kylen:  

Bönröran från receptet med mackan, som smakar gott med all typ av kött och kyckling. 

Hummus som knappast behöver mer introduktion. 

Ärtamole - allt grönt är skönt, så spara avokadon till en annan gång. 

Äppeltzatziki med en mild sötma som även de små gillar. 

Fetaostkräm med eller utan färska örter

... och ett par andra tillbehör som håller några dagar:

Snabbsyrad surkål för en lite vuxnare korv med bröd 

Coleslaw med hasselnötter för vad är en sommar utan coleslaw? 

Tortillas_istock_tiny

Fler enkla sommartips hittar du i de här recepten:

... och sist men inte minst

Blev alla mätta idag? Då spelar det faktiskt mindre roll exakt vad som platsade i magen. Kanske blev det bara snabbmakaroner, och det gör inget! Alla förtjänar sommarlov. Även du. 

13

Lyckas vid grillen

Med vårt kött och våra recept behöver du bara fixa resten av råvarorna och följa instruktionerna för att få en toppenmiddag. Med allt från tillbehör och såser till själva huvudnumret; bland våra recept hittar du allt för din grillkväll. 

Sväng förbi och hämta inspiration! 


stamkundsladan-tiny

Det bästa köttet i sommar

I våra lådor hittar du grillfavoriter som ryggbiff, rostbiff och fläskkotletter, men även mer ovanliga inslag som till exempel våra färska salsiccia- och chorizo-korvar. I Stamkundslådan finns prisbelönt kyckling och här hittar du såklart färs, bacon och eldost för sommarens bästa burgare.

Låt grillen, och dina gäster, njuta av svenskt kvalitetskött i sommar!